trenru

Fidan Temini ve Dikimi

04.04.2021
746
Fidan Temini ve Dikimi
Fidan Temini ve Dikimi

Ülkemiz Dünya’da, coğrafi ve iklimsel özellikler bakımından verimli ceviz yetiştiriciliği yapılabilecek avantajlı ülkelerden birisidir. Anadolu’nun her bölgesinde çok yaşlı ağaçların bulunması aslında bunun bir kanıtıdır. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ışığında son 20 yıldır ülkemizin değişik bölgelerinde aşılı fidan kullanılarak ceviz bahçeleri kurulmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır.

Bu 20 yıllık süreçte elde edilen önemli bilgilerden biri de, bahçe oluştururken dikim yapacağımız uygun ceviz fidanının seçimidir. Ceviz fidanı çeşidinin dikim bölgemizin iklim koşullarına uygunluğu önem arz etmektedir.

Yerli ceviz çeşitleri dediğimiz Yalova, Şebin, Bilecik, Kaman türleri ülkemizdeki üniversite ve tarımsal geliştirme kurumlarında yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Bu ceviz çeşitlerinin son 20 yıldır ismine uygun olarak değişik bölgelere dikimi yapılmaktadır.

Ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi kapsamında yurt dışında da araştırmalar yapılmış ve ülkemize uygun olduğu değerlendirilen ceviz çeşitlerinin anaçları ithal edilmiştir. Yapılan deneme çalışmalarından sonra ülkemize uygun olduğu ve üstün verim elde edilebilen yabancı ceviz fidanı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Son 10 yıldır dikimi yapılan Chandler ceviz, Pedro ceviz, Fernor ceviz ve tozlayıcı çeşit olan Franquette ve Fernette ceviz çeşitleri kendini ispatlamış, yatırımcı ve çiftçilerimizce tercih sebebi olmuşlardır.

Fotoğraf Galerisi
Bize Sorabilirsiniz

Whatsapp
ANKA TARIM
ANKA TARIM
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?