trenru

Neden Telli Terbiye

04.04.2021
1.430
Neden Telli Terbiye
Telli Terbiye

Endüstriyel meyveciliğin Gelişmesi ile birlikte üretimde klasik yöntemlerin dışına çıılmış ve modern meyve tesisleri ülkemizdede kurulmaya başlanmıştır. Bodur meyve ağaçlarında kullanılan anaçların, kök yapılarının toprağın üst bölgelerinde olması bitkinin toprağa bağlanma gücünü zayıf kılmaktadır. Özellikle meyve yüküne binen ağaçlarda ileriki dönemlerde ciddi riskler meydana gelmekte ve milyonlarca liraya mal olan yatırımları risk altına sokmaktadır.

Telli terbiye sistemleri bu risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasında, günümüzde bilinen en iyi yöntemdir. Telli terbiye sistemi kurulumu yapılmış arazilerde, sistem üzerine file çekilerek, bitki ile meyvenin güneş ve dolu zararından korunması sağlanır. Böylece bu faktör-lere bağlı ciddi ürün kayıpları ve ekonomik zararlar da ortadan kaldırılmış olur.

Meyve yetiştiriciliğinde telli terbiye sistemlerinin sağladığı avantajlar

Günümüzde meyveciliğin gelişmesi ile birlikte üretimde klasik yöntemlerin dışına çıkılmış ve modern meyve tesisleri ülkemizde de kurulmaya başlamıştır. Büyük yatırımlarla kurulan tesislerin yatırımcı için getiri sağlaması ancak kaliteli ve verimli ürün alması ile sağlanır. Bu nedenle her sene kurulan binlerce hektar meyve bahçesi yatırımcıları, telli terbiye ve file sistemlerinin zorunluluğu konusunda hemfikirler.

Sulama sistemlerinin geçirildiği, sık dikilen fidanların kendilerini taşımakta yardımcı olan, meyvelerin ağırlıklarını taşıyan telli terbiye sisteminin önemi, bahçenin başına herhangi bir dolu ve kalitesiz üretim oluşturacak etken gelmeden anlaşılarak, uygulamaya geçilmelidir.

Dolu yağışı veya güneş yanıkları ile verimsiz ve kalitesiz meyve üretiminin önüne, kurulan telli terbiye sistemi üzerindeki file yardımı ile geçilir. Dolu yağışı sık görülen bölgelerde geniş, güneş yanığı riski olan bölgelerde dar gözlü fileler kullanılmaktadır.

Sulama sistemlerinin geçirildiği , sık dikilen fidanların kendilerini taşımakta yardımcı olan, meyvelerin ağırlıklarını taşıyan telli terbiye sisteminin önemi, bahçenin başına herhangi bir dolu ve kalitesiz üretim oluşturacak etken gelmeden anlaşılarak, uygulamaya geçilmelidir.

Fotoğraf Galerisi
Bize Sorabilirsiniz

Whatsapp
ANKA TARIM
ANKA TARIM
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?